Blogpost von Bent Guldberg

Gør dit sommerhus klar til sæson 2020

Gør dit sommerhus klar til sæson 2020

Bent Guldberg / Nov 13, 2017

Du vil uden tvivl gerne have, at dine gæster får den bedst mulige oplevelse i dit sommerhus, og derfor er det vigtigt, at huset er i god stand, indbydende og klar til besøg. Glade gæster betyder bedre udlejning!

1. Hovedrengøring
Giv huset en grundig hovedrengøring. Husk at tjekke for skimmel og lignende i badeværelser og andre vådrum og at gøre grundigt rent under og bag møbler. 

 

2. Den almen status for huset og inventar
Gennemgå møbler og andet inventar i sommerhuset for skader.

Huset udenfor:
Gennemgå fundament, tag, tagrender, vinduer, døre og lignende for skader og utætheder, som kan føre til fugtproblemer inde i huset; og fiks det, hvis du finder skader. På den måde undgår du fugt, træk og lignende, som er skidt for indeklimaet i dit sommerhus og derfor komforten for dine gæster – og dig selv.

Møbler:
Tjek, at alle møbler som sofa, stole, spisebord og lignende er intakte og behagelige at sidde i og ved, og at alle senge er i god stand og gode at ligge i. Vask eventuelt også sofaens betræk.

Dyner og puder:
Gennemgå puder og dyner i alle soveværelser og sørg for, at de er i god stand og uden pletter og skjolder. Vi vil alle sammen gerne sove godt – også når vi er på ferie. Derfor sætter feriegæsterne også stor pris på rene og pæne puder, dyner og ikke mindst madrasser.

Service:
Der bør være nok service til alle i sommerhuset (svarende til antallet af sovepladser x 2), så man ikke behøver vaske alt op efter hvert eneste måltid. Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at der er gryder, pander, gode knive og andre køkkenredskaber til madlavning, og at det hele er rent og ikke skåret eller på anden måde defekt. Tænk over, hvad du selv bruger til daglig – sommerhuset skal indeholde de samme køkkenredskaber. Vil du være ekstra sød ved dine gæster, kan du sørge for, at køkkenet indeholder de mest basale ting som kaffefiltre, salt og peber, bagepapir, opvaskemiddel og lignende.

 

3. Få styr på førstehåndsindtrykket
 

Det første, der møder dine gæster, er sommerhusets ydre. Når du som nævnt i punkt 1 har sikret dig, at der ikke er skader på dit hus, som kan udvikle sig, kan du begynde at tænke på, at det også fremstår pænt. Slå græsset i forhaven, fjern ukrudt og edderkoppespind – særligt ved indgangen – og giv eventuelt sommerhuset en gang maling, hvis det trænger.

Et generelt indretningstip, som kan hjælpe med at skabe et godt førstehåndsindtryk, er at tænke på, at sommerhuset fremstår lyst og indbydende. Det kan du blandt andet sikre ved hjælp af lyse vægfarver og naturligt lys fra vinduer – undgå for eksempel store, tunge gardiner, som samler støv og lukker det naturlige lys ude. Derudover er det vigtigt at tænke på belysningen i de forskellige rum: Sørg blandt andet for, at der er godt arbejdslys i køkkenet, sengelamper ved alle senge og behagelig belysning i opholdsrummene.

 

4. Tjek teknikken
 

Afprøv alle apparater i huset, og tjek, at de virker optimalt. Det gælder for eksempel: 

Tv, dvd-afspiller og spillekonsoller
Internetforbindelsen
Varmepumpe
Radiatorer 
Bruser og vandhaner 
Spabad
Mikroovn, kaffemaskine, brødrister, elkedel og andre køkkenmaskiner
Opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler
… og så videre.

Afkalk også de forskellige maskiner, hvis de trænger, og tjek, om fjernbetjening og andre batteridrevne apparater virker, eller om batterierne skal skiftes ud.

 

5. Gennemgå have og terrasse
 

Tid i haven er en stor del af sommerhushyggen for mange af os. Derfor er det vigtigt, at sommerhusets have fremstår pæn og indbydende, når dine gæster flytter ind. Har huset ikke været i brug i en periode, er det sikkert en god idé rydde op i haven. Gennemgå plæne og bede, og fjern nedfaldende grene, skrald og lignende, som på den ene eller den anden måde er endt i haven. Gennemgå eventuelt også haveskuret for defekte genstande og ting, som du ikke længere bruger.

Få renset husets terrasse, hvis den trænger. Alger og andet snavs på terrassen er både grimt og kan gøre overfladen glat, så der er risiko for, at du eller dine gæster kommer til skade. Tjek også for løse eller beskadigede brædder eller sten.

Find havemøbler og grill frem, og gør det rent, hvis det trænger. Tøm først grillen for eventuel aske og rengør risten med en børste; er den meget beskidt, kan du smøre den ind i brun sæbe og lægge den i en pose i en dags tid, hvorefter den kan skrubbes ren. Tør indersiden med sammenkrøllet stanniol og ydersiden med vand og sæbe. Havemøbler i plast vaskes med sæbevand, mens havemøbler i træ rengøres med trærens og behandles ved behov.